V.l.n.r. op de foto: Greetje van Erk en Eike Eikelenboom

In een tijd waarin technologie steeds belangrijker wordt, maakt ook de zorgsector grote stappen in innovatie. Greetje van Erk, welzijnsassistente en ambassadeur zorgtechnologie bij WelThuis locatie De Zevenster in Zevenhuizen, speelt hierin een sleutelrol. Met 20 jaar ervaring en een passie voor technologie zet zij zich in om zorgtechnologie toegankelijk te maken voor zowel bewoners als collega’s.

De rol van ambassadeur zorgtechnologie
Greetje begon haar loopbaan bij De Zevenster als helpende en werkt nu al zeven jaar als welzijnsassistente. Sinds september 2023 combineert ze haar werk met de rol van ambassadeur zorgtechnologie, waarvoor ze vier uur per week vrijmaakt. Deze rol gaat verder dan alleen het introduceren van nieuwe hulpmiddelen; het draait om het integreren van technologie in de dagelijkse zorgpraktijk. Greetje werkt samen met andere ambassadeurs binnen WelThuis om zorgtechnologie effectief in te zetten. Ze adviseert collega’s en bewoners over het gebruik van hulpmiddelen zoals de Helpsoq, die helpt bij het aantrekken van steunkousen, en de Steve aan- en uitrekhulp, die de zelfstandigheid van bewoners vergroot. Voor Greetje is het doel duidelijk: technologie moet de kwaliteit van leven verbeteren.

Motivatie en vaardigheden
De rol van ambassadeur kwam voort uit Greetje’s interesse in computers en haar digitale vaardigheden, die haar locatiemanager opmerkte. “Ik schroom niet om te veranderen, om innovatie te omarmen en om collega’s mee te nemen en te stimuleren,” zegt Greetje. Deze instelling maakt haar de ideale persoon om haar collega’s te begeleiden in het gebruik van nieuwe technologieën. In haar rol als ambassadeur leert Greetje continu bij en deelt ze deze kennis enthousiast met haar collega’s. Ze ziet zorgtechnologie als een waardevolle toevoeging en inspireert haar collega’s om deze innovaties te omarmen. Haar doel is om de voordelen van technologie in de zorg zichtbaar te maken en anderen te motiveren ermee aan de slag te gaan.

Impact op het werk
Het ambassadeurschap heeft Greetje’s werk als welzijnsassistente verdiept. “Vanuit welzijn kijk je er anders tegenaan dan vanuit de zorg,” legt ze uit. Met haar achtergrond als helpende en welzijnsassistente heeft Greetje een unieke kijk op hoe technologie kan bijdragen aan zowel het welzijn als de zorg van bewoners. Greetje zoekt naar technologieën die betaalbaar en nuttig zijn voor bewoners en zorgverleners. Ze kiest oplossingen die daadwerkelijk een verschil maken.

Toekomstvisie en uitdagingen
Greetje hoopt dat haar collega’s zich steeds comfortabeler voelen met zorgtechnologie en dat ze weten dat ze altijd bij haar terecht kunnen voor hulp en advies. Haar motto is “samen proberen en leren.” Ze ziet grote voordelen in zorgtechnologie, zoals het bevorderen van de zelfredzaamheid van bewoners en het ontlasten van zorgverleners. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van iPads, waarmee zorgverleners mobieler zijn en meer tijd met bewoners kunnen doorbrengen.

Greetje erkent ook de uitdagingen. Ze benadrukt hoe belangrijk het is om zichtbaar te zijn en negatieve ideeën over zorgtechnologie te veranderen. Ze wil laten zien dat technologie een positieve bijdrage kan leveren aan de zorg, zonder dat het ten koste gaat van persoonlijk contact. Greetje benadrukt dat technologie juist kan bijdragen aan sociale interactie, bijvoorbeeld door de Tovertafel, die samen met bewoners wordt gebruikt. “Zorgtechnologie is juist heel positief en het gaat niet alleen maar over een robot aan het bed van de bewoner.” Met haar enthousiasme werkt Greetje aan een toekomst waarin zorgtechnologie een natuurlijke en waardevolle rol speelt in de zorg, zonder de menselijkheid uit het oog te verliezen.

Regionale samenwerking
Naast haar werk bij De Zevenster is Greetje betrokken bij een regionaal project gericht op zorgtechnologie. Samen met andere regionale ambassadeurs wisselt ze kennis en ervaringen uit en introduceert ze nieuwe zorgtechnologieën. Deze samenwerking biedt een platform voor innovatie en zorgt ervoor dat de nieuwste technologische ontwikkelingen snel en effectief kunnen worden toegepast in de zorg. De samenwerkende organisaties zijn Cedrah, Huize Winterdijk, De Zellingen, Sanare Zorg & Welzijn, Vierstroom Zorg Thuis, Zorgpartners Midden-Holland, Hoornbeeck College, mboRijnland, Campus Gouda en WelThuis.

Ben jij geïnspireerd geraakt en wil je meer weten over de regionale samenwerking rondom zorgtechnologie en vernieuwing in de zorg? Bekijk dan de website.